Kurssini Heinolan Kansalaisopistossa

Kurssit pidetään Heinolan kansalaisopistolla    Paikka: Sormustin    Osoite: Konsulinkatu 1, 18100 Heinola

(huom. Sormustin on vasemmalla olevan rakennuksen rannan puoleisessa päädyssä)

 

Heinolan kansalaisopistoon ilmoittautumiset:
Toimisto: Kaivokatu 14 (HeiMo), 18100 Heinola
puh. 044 797 2400
http://www.heinolankansalaisopisto.fi
kansalaisopisto@jyrankola.fi

 

Huomaathan, että tarjolla on kokokauden kursseja sekä lyhytkursseja!

Tutustu tarjontaan. Jos sinulla on kysymistä kurssien sisällöstä, ota yhteyttä: Airi Nuormäki 044 322 0860

Kevään kursseja peruuntui koronan vuoksi. Seuraa syksyn 2021 ja kevään 2022 kurssitarjontaa.

HAUSKAA HUOVUTUSTA

 

 31.8. – 23.11.2021

11.1.- 22.3.2022

ti 17.00-20.15  Sormustin

Tule rohkeasti, vaikka et olisi koskaan huovuttanut. Tällä kurssilla opit huovutuksen perusteet. Edistyneemmät puolestaan voivat syventää mieleisiään tekniikoita ja kehitellä uusia ideoita.

Märkähuovutus on perinteinen tekniikka, jolla saadaan kestävät tuotteet. Kuivahuovutus tehdään huopaneulalla kolmiulotteiseksi muodoksi tai käytetään kuvion maalaamiseen.

Nuno eli kankaan ja villan yhdistäminen, tekee huovutukseen aivan uuden ulottuvuuden.

Vapaalankahuovuksessa hahtuvalangan avulla sommitellaan ilmavia kuviointeja.

Kurssilla opit valitsemaan työhösi sopivan tekniikan, laskemaan paljonko villaa tarvitset ja arvioimaan milloin työ on työstetty valmiiksi ja käyttöä kestäväksi.

Voit valmistaa tuotteita oman käyttötarpeesi mukaan, kuten istuisalusia, tossuja, hattuja saunatekstiilejä tai tehdä omia projekteja.

Karstavillaa voi ostaa opettajalta. Yhteistilauksena mahdollisuus ostaa valmista huopalevyä, josta saa kevyempiä kankaita asusteisiin ja paksummasta levystä esim. huopikkaita.

Käy katsomassa FB Airi Nuormäki, siellä on koostettu eri tekniikoita useaksi videoksi. Saat lisää vinkkejä mitä kaikkea kurssilaiset ovat tehneet.

 

PERSOONALLINEN TARJOTIN

9.10.2021

12.2.2022

la 10.00 – 15.00  Sormustin

Tallenna muistosi tarjottimeen käyttäen mummolan vanhoja kirjottuja pöytäliinoja. Voit lisätä myös painettuun kankaaseen omia kuvioita tai maalata ja painaa kankaasi alusta loppuun.

Laadukkaat tarjottimet, myös leikkuulaudat ja pannunaluset ehtivät hyvin joululahjoiksikin, sekä kevään kurssin satoa on mukava viedä kesätuliaisiksi.

Erilaisia tarjotin malleja valittavana ja oma kankaasi laminoidaan valitsemaasi tarjotinmalliin. Kankaat ja värit voit ostaa opettajalta, jos ei ole omia. Laminointi maksetaan erikseen. 

 

 

MAKRAMEE ELI SOLMEILU

 

27.9. – 1.11.2021      

17.1. – 14.2.2022

ma 17.00-20.15   Sormustin

Yksinkertaisilla perussolmuilla saat näyttäviä töitä. Syksyn teemana on joulukuusi seinälle ja keväällä amppeli tai seinävaate, valittavana on paljon malleja. Voit tehdä myös muita haluamiasi malleja, vaikka kestosuosikki pöllöä.

Amppeleita voi tehdä seinälle tai katosta riippumaan. Voit solmeilla myös sisustukseesi sopivan pienen seinätekstiilin tai yhdistää seinätekstiilin ja amppelin ja saada näyttävän kokonaisuuden.

Muutamilla perussolmuilla saa upeita töitä. Solmeilla voi lähes mistä vain venymättömästä langasta, ohuesta tai paksusta. Töissä voi käyttää helmiä koristeena.

Enimmäisellä kerralla suunnittelemme ja teemme lankatilauksen, jos on tarvetta esim. paksuihin lankoihin. Opettajalla on jonkin veran lankoja. Jos sinulla on, niin voit käyttää omia lankojasi.

Tule opettelemaan tai päivittämään solmeilutaitojasi, parasta aivojumppaa.

 

HIMMELIKURSSI

12.-26.11.2021

pe 17.00-20.15  Sormustin

Valmistamme moderneja himmeleitä lasiputkihelmistä tai muovipilleistä. Lasi taittaa valoa kauniisti ja kestää säilytystä, yksittäisistä tähtipalloista saa halutessaan koottua suuremman kokonaisuuden. Lisäksi voi käyttää helmiä ja prismoja. Malleja on yksinkertaisista vaativiin. Käytetään lasiputkihelmiä tai muovipillejä, molemmista tulee upeita. Tarvikkeita voi ostaa opettajalta.

 

UUSIA KYNTTILÖITÄ VANHOISTA JÄMISTÄ

22.-29.11.2021

ma 17.00 – 20.15  Sormustin

Kynttilöistä jää usein jämät jäljelle tai isonkin kynttilän sydän voi katketa ja mennä käyttökelvottomaksi. Niistä kutenkin voi valaa uusia kynttilöitä. Huonosti palaneista lämpökynttilöistä ja öljykynttilöistä (haudoilta) saadaan vielä hyvä raaka-aine talteen. Erivärisistä pätkistä saa raitakynttilöitä ja värillisiä massoja voi sekoitella ja saada kauniita uniikkeja kynttilöitä. Jos sinulle ei ole kertynyt kynttilän lopuja, niin materiaalia löytyy. Tule opettelemaan massan puhdstus ja uusien valaminen, näin säästät luonnonvaroja ja ympäristöä.

Ota mukaan tarvikkeet:

-kynttilän loppuja

-kattila, jonka voit uhrata kynttiläprojektiin n. 1-2 l sekä siihen kansi

-patalappuja

-metalliset salaattiottimet, reikäkauha, haarukka, pinsetit tms. jolla voi ottaa sulasta massasta roskaa pois

-kuumuuden kestävä kaatokannu sulalle massalle

-ilmastointiteippiä, grillitikkuja

-muotiksi: öljykynttilän kuoria, lasipurkkeja ym. kuumuuden kestäviä muotteja, jonka sisään kynttilä saa jäädä

tai maitopurkkeja, sipsipurkkeja ym. muotteja, jonka saa kynttilän ympäriltä pois

-rulla talouspaperia, sanomalehtiä

-jos tarvitset sytykkeitä, niin ota munakennoja, sytykkeet tulevat sivutuotteena

-sydänlankaa saat ostaa opettajalta

 

 

EKOLOGISET MEHILÄISVAHAKÄÄREET

24.9.2021

28.1.2022

pe 17.00 – 20.15    Sormustin

Vähennä muovin ja folion käyttöä. Ekologiset mehiläisvahakääreet tehdään kankaasta ja mehiläisvahasta.

Ruoka säilyy raikkaana, koska vaha torjuu sieniä ja hometta sekä tappaa bakteereja.

Käytä liinoja kulhon peittenä, eväiden kääreenä, sopii kaikkeen ruoan säilytykseen. Liinoista voi ommella ruokapusseja esim. eväille tai kosteudenkestäviä retkipusseja.

Täysin myrkytön, pestävä, pitkäikäinen ja luonnonvaroja säästävä

Tarvitset:

ohuita puuvillakankaita, esim. vanhat astiapyyhkeet, lakanat, kangasnenäliinat… jos käytät uusia kankaita, niin pese ne huolellisesti, että väri ym. jäämät lähtevät.

-leivinpaperia, raastimen ja silitysraudan.

Vahan voit ostaa opettajalta.

 

HYÖNTEISHOTELLIN RAKENNUSKURSSI

7.5.2022

la 10.00 – 16.00 Jyränkölä kuvataideluokka

Hyönteisten pesimispaikat ovat vähentyneet ja sen vuoksi myös hyönteiset. Nämä pienet otukset ovat elintärkeitä ihmisellekin. Auta luontoa ja paranna samalla vaikkapa omaa marjasatoasi rakentamalla hyönteishotelli pihapiiriisi. Hyönteishotellin rakentaminen on edullista ja haustaa puuhaa.

Hyönteishotellin rakentamista varten tarvitset esim. kuivia oksia, koiranputkea, käpyjä, olkea; kehyspuuta hotellin katoksi, sivuiksi ja pohjaksi, vanerilevyä tms. hotellin taustalle, rautalankaa sekä jotain suojaverkkoa, jonka avulla hotellin osat pysyvät rakennelman sisällä. On hyvä miettiä myös, mihin hotelli sijoitetaan.

Ilmoittautuneille lähetetään tarkempi tarvikelista sähköpostilla.

 

NIKSIBETONISTA PIENET BETONITYÖT

3.5. – 14.5.2022

ti 17.30 – 19.00 ja la 10.00 – 15.00  Jyränkölä kuvataideluokka

Tule tutustumaan Niksibetoniin, kokeile päällystää niksibetonilla muovisia ruukkuja. Nisibetonista tehdyt tuotteet ovat kevyempiä, eikä raudoitusta tarvita.

Perinteiset tekniikat onnistuvat myös niksibetonista. Halutessasi voit tehdä myös tavalllisesta betonista pienimuotoisia koriste- ja käyttöesineitä; kukkaruukkuja, laattoja, rättibetoniastioita.

Ti 4.5. mietitään tarvikkeet ja suunnitellaan valumuotit. La 15.5. valetaan.

Ilm.viim. 27.4.

ELOKUINEN KASVIVÄRJÄYSKURSSI LANGOILLE

9.8. ti 17.30 – 19.00

20.-21.8. la-su 10.00 – 15.00

Värit saadaan luonnosta mm. puunlehdistä ja kuorista. Värjäykseen parhaita ovat villalangat. Valmiiksi värjättyä lankaa voi myös uudellen värjätä ja saada niistä vähemmän teollisen värisiä. Uuteen suosioon noussut värjäysprosessi on hyvin mielenkiintoinen ja elvyttää vanhaa perinnettä. Tiistaina suunnitellaan värejä ja niihin tarvittavia kasveja ja viikonloppuna värjätään. Viim. ilm. ti 2.8.